Tudtad-e?

Tudtad-e, hogy:

  • A kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, e napon ünnepli Krisztus feltámadását. Húsvétkor ér véget a 40 napig tartó böjt (nagyböjt), a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is. Húsvét az egyházi év mozgó ünnepeinek is középpontja. Ezt a napot előzi meg hét héttel farsang vasárnapja és követi ötven nap múlva a pünkösd.

Több okosságot Itt találsz a témával kapcsolatban.

  • A Nagyböjt a hamvazószerdától húsvét vasárnapját tartó időszak.

Több okosságot Itt találsz a témával kapcsolatban.

  • A húsvéti locsolás ősi katartikus rítus keresztényiesített formája. Eredetének egyházi magyarázata részint a keresztelésre utal, részint arra a legendára, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták volna a zsidók elhallgattatni, ill. a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat.

Több okosságot Itt találsz a témával kapcsolatban

  • A Hímes; - díszített;- írókázott;- piros tojás: Húsvétra ajándékozott, fogyasztott, esetleg a következő húsvétig megőrzött, általában díszített tojás.

Több okosságot Itt találsz a témával kapcsolatban.

  • A Tiramisu ma már nem csak az olasz, de mindenféle éttermek egyik legnépszerűbb desszertjévé vált.

Több okosságot itt találsz.

  • A Mákos Gubát két féle képen is készítették? Kiflivel és kelt tésztával egyaránt. És hogy régebben Karácsonyi sütemény volt és csak akkor készítették?

Több okosságot itt találsz.

  • Franz Sacher 16 éves cukrászinas 1832-ben alkotta meg a süteményt Metternich herceg számára?

A Sacher tortáról bővebben itt olvashatsz!

  • A Farsangi Fánk elterjedésének történetéről két híres legenda él a köztudatban?

És, hogy több vallás kultikus süteménye között találunk fánkot.

A Farsangi Fánk történetéről itt olvashatsz bővebben.

  • A torták és a sütemények a leghagyományosabb cukrásztermékek, amelyek évszázadok óta készülnek a műhelyekben? Sok közülük legendássá, fogalommá vált, sokszor viselve, megörökítve a készítője nevét - gondoljunk csak a Dobosra, a Sacher-re, a zserbóra.

A Tortákról itt olvashatsz bővebben.

  • Dobos C. József apja mellett kezdte el a szakácsmesterség kitanulását?

A Dobos torta történetét itt olvashatod bővebben.

  • A Csokoládé Gombóc Artúr és a világ további kilencven százalékának kedvenc eledele, telis-tele boldogsághormonnal? Alkalmas desszertnek, búfelejtőnek, kedvcsinálónak, ajándéknak. A legfinomabb édesség történetének jártunk utána.

A csokoládéről bővebben itt olvashatsz.

  • A forró csokoládét Európában a 17. században kezdték el inni?

Erről bővebben itt olvashatsz.

  • Az első csokoládészelet a svájci Henri Nestlé gyárában készült 1876-ban?

Kísérletezésről itt olvashatsz bővebben

  • A csokoládé eredetét valószínűleg soha nem fogjuk tudni beazonosítani, hogy ki; hol és hogyan kezdte el használni?

Erről bővebben itt olvashatsz.

  • Az első és a mai napi csokoládék. Hogy, hogyan fejlődött az idők folyamán?

Erről bővebben itt olvashatsz.

  • A csokoládé függőséget okozhat? A csokoládé, mint érvek és ellenérvek a táplálkozás élettani szerepében.

Hasznos információk itt találhatóak.

  • Visszaemlékezések szerint Rigó Jancsi nem volt kifejezetten szép ember?

Rigó Jancsiról bővebben itt olvashatsz.

  • A mignont Kugler Henrik honosított meg Budapesten?

A mignonról itt olvashatsz.

  • A hosszú történetű, nagy kiterjedésű Esterházy család tagjai Magyarország egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb főnemesei voltak?

Az Eszterházy családról itt olvashatsz bővebben.

  • A Fekete-erdő torta pontos eredete tisztázatlan, és nem feltétlenül a Fekete-erdőben keresendő?

A Torta eredetéről és történetéről itt olvashatsz bővebben.

Katalin Süteményei. Frissen a sütőből © 2023
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el